1. SKIP_MENU
 2. SKIP_CONTENT
 3. SKIP_FOOTER

Elindult a Berettyóújfalu mobil applikáció

Elindult a Berettyóújfalu mobil applikáció A mai naptól elérhető, és ingyenesen bárki számára letölthető a Berettyóújfalu mobil applikáció, melynek segítségével még gyorsabbá és könnyebbé válik a kommunikáció a lakosság és az önkormányzat között. Erről t... Teljes cikk...

Város Napja 2019

Város Napja 2019 2019. május 23-án a Vörösmarty téren, Báthory Gábor szobrának megkoszorúzásával kezdődtek Berettyóújfaluban a város napi ünnepi rendezvények, majd a megújult Népliget átadása következett. Ezután az ünnepi képviselő-testületi ül&e... Teljes cikk...

Megtörtént a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ ünnepélyes alapkőletétele

Megtörtént a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ ünnepélyes alapkőletétele 2019. május 22-én ünnepélyes keretek között került sor a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ alapkőletételére Berettyóújfaluban, a Gróf Tisza István Kórház melletti területen. KÉPGALÉRIA Teljes cikk...
 • Elindult a Berettyóújfalu mobil applikáció

  Elindult a Berettyóújfalu mobil applikáció

 • Város Napja 2019

  Város Napja 2019

 • Megtörtént a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ ünnepélyes alapkőletétele

  Megtörtént a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ ünnepélyes alapkőletétele

Previous
Next

Újévi beszélgetés Muraközi István polgármesterrel

Olvasóink megszokhatták már, hogy az újév küszöbén évértékelésre, előretekintésre kérjük városunk polgármesterét. Így volt ez az idén is. Hogy teltek az ünnepek? – fordultunk az év első munkanapján Muraközi Istvánhoz.


- A Karácsonyt családi körben töltjük. Ennek megvannak a kötelező és önként vállalt részei. A Szent estét szűkebb családi körben ünnepeljük. A családban örvendetes módon mindig vannak fiatal gyermekek, így mindig különleges élmény látni az ő boldog arcukat az ajándékok bontásakor. Mi, nagyobbak pedig beszélgetünk a szépen terített asztal mellett és közben eszegetjük a karácsonyi étkeket. Mivel a családban jócskán van István és Kamilla, még az ünnep további részében is találkozunk. Most éppen mi voltunk a vendéglátók, így nálunk volt nagy sürgés-forgás. Egyébként sokat tudtunk pihenni az ünnepek alatt, ami azért is volt fontos, mert egy igen fárasztó év van mögöttünk. Még fontos megemlíteni a Tankcsapda koncertet, ami már kötelező eleme az év végi programoknak, illetve a szilveszter estét, melyet idén barátainkkal Budapesten töltöttünk el. Az újév első napjaiban pedig a Széchenyi Gyógyfürdőben próbáltuk kipihenni a fáradalmakat és regenerálni szervezetünket.

- Az újév első napjai alkalmasak arra, hogy egy kicsit visszatekintsünk 2014-re, úgymond számvetést készítsünk. Arra kérem, tegyük meg ezt most!

- Való igaz, és hozzátenném még azt, hogy most már 2015 megoldandó feladataira is koncentrálnunk kell. 2014 különleges év volt, abban az értelemben, hogy tavaly három választás is volt hazánkban, ami embert próbáló időszak volt. Szerintem a magyar társadalom bele is fáradt rendesen. Igaz ez még azokra is, akik nem igazán érdeklődnek a politika iránt, de a kampány mindenkihez elér, és valljuk be, sokakat ez irritál, fáraszt. Beleköltözik a mindennapokba, ott van a munkahelyeken, a szórakozó helyeken, sőt még a családokban is. Hatványozottan igaz ez azokra – gondolok itt magunkra – akik aktívan részt vettünk mindhárom kampányban. Mindenesetre én is azt gondoltam, hogy most egy kicsit nyugalmasabb időszak következik, amikor jobban a mindennapi munkára tudunk koncentrálni. Azt gondoltam, hogy a hadi állapotok után konszolidáltabb békeidők jönnek. Azt hiszem, ebben sokan tévedtünk. Pedig előttünk, önkormányzatok előtt is rengeteg feladat van, amit így is-úgy is el kell végeznünk.

2015 nemcsak újévet jelent számunkra, hanem egy új ciklus kezdetét is, annak minden izgalmával, titokzatosságával. Felállt az új testület, megvoltak az első ülések, de a java még hátravan. Ez a ciklus ráadásul 5 évig tart, ami egy újabb különlegesség. Ez a ciklus ráadásul egybeesik a 2014-2020 közötti Európa Uniós fejlesztési ciklussal is, ami különleges feladatokat ró ránk. Szeretnénk ismét legalább annyi fejlesztést megvalósítani, mint az előző ciklusban. Rengeteg projekt előkészítése megtörtént. Arra várunk, hogy kiírásra kerüljenek a pályázatok – azaz eldördüljön a startpisztoly – és azonnal tudunk kezdeni legalább 3-4 beruházást. De a város által megvalósítandó pályázatok mellett szükség van arra is, hogy a gazdasági társaságok, civil szervezetek legalább olyan felkészültek legyenek és legalább annyi pályázatot nyújtsanak be, mint mi, mert csak abból lesz munkahely, gazdasági eredmény, biztos megélhetés a családoknak, végső soron jólét. Mi – Berettyóújfalu Város Önkormányzata - ennek csak a kereteit tudjuk biztosítani, mi csak az itt élők életkörülményein tudunk – korlátozott mértékben – javítani, azzal, hogy felújítjuk a Háziorvosi Rendelőt, felújítjuk óvodáinkat, fejlesztjük a Bihar Termálliget gyógy-szolgáltatásait, utakat, járdákat építünk. Az itt élő emberek ennek csak akkor tudnak örülni, ha van biztos megélhetésük, munkahelyük, biztonságban érzik saját maguk és gyermekeik jövőjét. Ezért van szükségünk egymásra. Az itt működő vállalkozások és a város egymásra van utalva, csak együtt tudjuk jobbá tenni az emberek életét.

- Fejlesztés vagy működőképesség? Melyik élvez prioritást a város hamarosan elkészülő költségvetésében?

- Bár sokan azt gondolják - és részben igazuk is van - hogy még több fejlesztés kellene, még több utat, járdát, csatornát kellene építeni, azt gondolom, hogy egy ilyen kisvárosnak, mint Berettyóújfalu alapvetően működési költségvetést kell megvalósítani. Mert mit ér az az erőltetett fejlesztés, ha a kötelező feladatainkat nem tudjuk elvégezni. Mit ér az - családi példánál maradva – ha a hitelre megvett autónak már a részleteit sem tudom fizetni, tankolásra sincs pénz, a gyermekeknek sem tudok zsebpénzt adni, a villanyszámla pedig nincs kifizetve. Talán érzékelhető, milyen vékony határmezsgyén kell egyensúlyoznunk, hogy mindenre jusson forrás és még a terheink se nőjenek.  Egy város költségvetésének 4/5-e működési forrás és csak 1/5-e fejlesztés. Ezt kell szem előtt tartani. Nem kockáztathatjuk a működés biztonságát. Én továbbra is azt tekintem legfontosabb feladatomnak - még ha ezért meg is köveznek – hogy városunk biztonsággal üzemeljen. Működjenek óvodáink, bölcsődénk, hivatalunk. Legyen közétkeztetés, segítsük a rászorulókat, legyen közvilágítás és még folytathatnám.

Ebben az évben tovább alakul, formálódik az önkormányzatok költségvetése. Bizonyos feladatok átkerülnek a járáshoz, sok feladat – annak forrásigényével egyetemben – pedig a településekhez kerül. Minden ilyen átalakulást le kell követnünk, hozzá kell igazítanunk a hivatali struktúrát a megváltozott feladatokhoz. Nem lehet az elmúlt évtizedek szokásai alapján szerveznünk munkánkat. Mindig meg kell újulni. Áramvonalasabbá kell tennünk a rendszerünket. Most ennek a kialakítása van folyamatban. Az év elején, amint megismerjük költségvetésünk fő számait, haladéktalanul hozzákezdünk annak tervezéséhez. Február közepéig kell benyújtani és a hó végéig elfogadni. Hatalmas munka lesz, de rendkívül fontos, hisz benne lesz az egész 2015-ös esztendő. Reményeink szerint egy újabb munkával teli, tartalmas, sikereket és szép emlékeket is fog mindannyiunk számára hozni. Ennek reményében kívánok a Bihari Hírlap olvasóinak és Berettyóújfalu minden polgárának eredményekben gazdag, boldog új esztendőt!