1. SKIP_MENU
 2. SKIP_CONTENT
 3. SKIP_FOOTER

2018 a gyarapodás éve

2018 a gyarapodás éve Hagyományunkat folytatva, a 2017-es év végén megkértük Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, hogy értékelje az elmúlt esztendőt, ossza meg olvasóinkkal tapasztalatait, az elért eredményeket, valamint vázolja fel az elkövetkezendő év... Teljes cikk...

Boldog Karácsonyt!

Boldog Karácsonyt! Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Berettyóújfalu minden lakójának és a weboldal minden kedves látogatójának! 450 Teljes cikk...

Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

Országos Idősügyi Infokommunikációs Program Mint arról korábban már részletesen beszámoltunk, Országos Idősügyi Infokommunikációs Program indul, melynek keretében országosan 5000, városunkban 50 nyugdíjas kap számítógépet. A program során a mai napon Jankuly Jánosné, városunk lakója kapta... Teljes cikk...
 • 2018 a gyarapodás éve

  2018 a gyarapodás éve

 • Boldog Karácsonyt!

  Boldog Karácsonyt!

 • Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

  Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

Previous
Next
Hiba
 • Hiba történt a hírcsatorna adatainak beolvasásakor

Bihar-Sárrét Turisztikai Fórum

A Berettyó Kulturális Központ, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Bihar-Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Turisztikai Fórumot tartottak 2016. május 3-án Berettyóújfaluban, a Makk Kálmán Moziban. A fórum célja az volt, hogy tájékoztatást nyújtson a bihari és sárréti önkormányzatoknak, turisztikai szolgáltatóknak.

Csordás Szilvia, a berettyóújfalui Tourinform Iroda munkatársa köszöntötte a fórum résztvevőit, Bulcsu Lászlót, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnökét és Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét.

Muraközi István megnyitó beszédében reményét fejezte ki, hogy a rendezvény híre, a fórumon elhangzottak az elkövetkezendő években minden célcsoporthoz eljutnak, hogy egyre nagyobb sikereket tudjunk elérni a turisztika területén.

Berettyóújfalu az elmúlt években több konferenciának adott otthont, azonban ennél a rendezvénynél fontos kiemelni, hogy Berettyóújfalu, a bihari és sárréti települések életében hatalmas jelentőséggel bír. Polgármester úr kiemelte, a rendelkezésünkre álló lehetőségeket meg kell ragadnunk, hogy a turizmusban – mint gyorsan fejlődő iparágban – minél nagyobb eredményt tudjunk magunkénak mondani. A szomszédos települések polgármestereinek, civil szervezetek és vállalkozások képviselőinek részvétele azt mutatja, hogy fontosnak tartják ezt a törekvést.

A 2020-ig tartó Európai Uniós pénzügyi támogatások ez irányú kihasználása talán az utolsó lehetősége Biharnak és Sárrétnek, hogy a turisztika fejlesztésével olyan szintre emelkedhessen, amellyel komoly vonzerőt tudjon biztosítani a turisták számára. A most megrendezett fórumnak is az a legfontosabb feladata, hogy a meglévő célokat egy irányba terelve, összefogással, közös munkálkodással sikerüljön megvalósítani. Meg kell fogalmazni, tervezni, ki miben erős, mivel tudja a közös, illetve egyéni elképzeléseket segíteni.

Amennyiben ez az összefogás és a fejlesztések sikeresek lesznek, el tudjuk majd mondani, hogy igenis érdemes Biharba, Sárrétre ellátogatni, mert számos olyan turisztikai látnivalóval, attrakcióval rendelkezünk, ami erre a térségre jellemző, egyedi és széleskörű programot biztosít az érdeklődők számára. Muraközi István kiemelt pár fontosabb, már meglévő erősséget (pl. gyógyfüdő, Berettyóújfalu-Nagyvárad kerékpárút, helyi és környező települések rendezvényei, mint például a nagyrábéi Sárrét Íze Fesztivál), valamint jelenleg tervben lévő fejlesztéseket (zsákai Rhédey kastély, bakonszegi Bessenyei György Emlékház, berettyóújfalui Zsinagóga felújítása, valamint a Bihar Termálliget gyógyászati célú fejlesztése). /A turisztikai fejlesztési célokról és a tervezett beruházásokról korábban mi is beszámoltunk. – a szerk./

Halasi Csaba, a Hortobágy-Debrecen Turisztikai Desztináció Menedzsment vezetője a TDM szervezetekről tartott előadást, amelyben bemutatta a Debrecen Turizmusáért Egyesületet a 2003-as megalakulásától egészen napjainkig. Az Egyesület azért jött létre, hogy összefogja a minőségi turizmusban érintett vállalkozásokat, egyéb szolgáltatókat Debrecen turizmusának fejlesztése céljából. Az összefogás révén Debrecen város 2004-ben elsőként vett részt a Budapesti Utazási vásáron, mint települési önkormányzat.
A fórum résztvevői megismerkedhettek a TDM rendszer gyakorlati oldalával, annak sikeres megvalósításával. Az Egyesület példája és sikerei igazolják a rendszer működőképességét. Jelenleg közel 60 taggal, több település részvételével, külföldi városokkal való kapcsolataival ér el jelentős eredményeket, megismertetve Debrecent, Hajdúszoboszlót és a környék településeit, turisztikai attrakcióit a belföldi és külföldi célközönségekkel.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében tájékoztatást adott a TDM megalakulásának feltételeiről és a turisztikai pályázatokról.

Alelnök úr elmondta, hogy több olyan kezdeményezéssel, törekvéssel találkoztak, amelyek a térség turisztikai vonzerejének fejlesztésére irányultak, ezért úgy gondolták, hogy ezek megvalósulásának elősegítése érdekében partnerségi, valamint a TOP EU-s források révén anyagi támogatást tudnak nyújtani. Bulcsu László néhány példán keresztül szemléltette, hogy összefogás, közös, tevékeny munka révén a régió turisztikai potenciáljai fejleszthetők, kihasználhatók. Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény és Berettyóújfalu városokkal együttműködve vettek részt a budapesti Utazás Kiállításon. Elismerően szólt a kiállítás berettyóújfalui résztvevőiről, ugyanis az a helytállás, amit tanúsítottak, megmutatta, hogy szép sikereket lehet elérni ezen a területen.

Akik a turizmusból szeretnének megélni, megvan rá a lehetőség, de azt mindenkiben tudatosítani kell, hogy ehhez egy hosszabb távú befektetés, kitartó, elkötelezett, aktív munka szükséges, együttműködve a szegmens többi szereplőivel.

Tóth Edina, az Enterprise Europe Network regionális vezetője (Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi Iparkamara) a Határ menti turisztikai együttműködési lehetőségek az Enterprise Europe Network szolgáltatások segítségével címmel tartott előadást.
Ezt követően Király Csaba, a Monthermal Travel Kft. ügyvezetője, Határon átnyúló turisztikai termékek a gyakorlatban című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság marketing igazgatója az Észak-alföldi Régió turizmusáról tartott előadást, valamint arról, hogy hogyan lehet sikeres egy turisztikai desztináció.

 

 

 

 


 


 

Kiss Gáborné, a Bihar-Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője a LEADER aktualitásokat ismertette.

Mocsnik Tamás, a berettyóújfalui Tourinform Iroda vezetője beszámolt a Budapesti és Debreceni Utazási Kiállításon való megjelenés tapasztalatairól és bemutatta az Iroda feladatát, működését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Tourinform Iroda alapvető feladata a belföldi és külföldi turisták, valamint a helyi lakosság versenysemleges, naprakész és átfogó tájékoztatása a települési, térségi, regionális és országos turisztikai kínálatáról.

A turisztikai kereslet és kínálat közvetítése érdekében a Tourinform Iroda napi munkája során folyamatos szakmai kapcsolatot tart a működési területén található turisztikai szolgáltatókkal, vállalkozókkal, a különböző szakmai szervezetekkel, intézményekkel.

A szervezők sikeresnek ítélték a Bihar-Sárrét Turisztikai Fórumot és a következő évben is szeretnék újra megszervezni, kiegészítve a nagyváradi turisztikai vállalkozók üzleti találkozójával is.