1. SKIP_MENU
 2. SKIP_CONTENT
 3. SKIP_FOOTER

2018 a gyarapodás éve

2018 a gyarapodás éve Hagyományunkat folytatva, a 2017-es év végén megkértük Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, hogy értékelje az elmúlt esztendőt, ossza meg olvasóinkkal tapasztalatait, az elért eredményeket, valamint vázolja fel az elkövetkezendő év... Teljes cikk...

Boldog Karácsonyt!

Boldog Karácsonyt! Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Berettyóújfalu minden lakójának és a weboldal minden kedves látogatójának! 450 Teljes cikk...

Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

Országos Idősügyi Infokommunikációs Program Mint arról korábban már részletesen beszámoltunk, Országos Idősügyi Infokommunikációs Program indul, melynek keretében országosan 5000, városunkban 50 nyugdíjas kap számítógépet. A program során a mai napon Jankuly Jánosné, városunk lakója kapta... Teljes cikk...
 • 2018 a gyarapodás éve

  2018 a gyarapodás éve

 • Boldog Karácsonyt!

  Boldog Karácsonyt!

 • Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

  Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

Previous
Next
Hiba
 • Hiba történt a hírcsatorna adatainak beolvasásakor

Néha szükség van a rendkívüli támogatásra Berettyóújfaluban

Berettyóújfalu – Az iparűzési adó jelenti Berettyóújfalu 2 milliárdos költségvetésének egyharmadát.


Muraközi István polgármester hisz a tartalékolásban - © Fotó: Molnár Péter

Mióta a kórház és az iskolák fenntartása nem a várost terheli, azóta jóval kisebb költségvetéssel dolgozik Berettyóújfalu. A kórház 2012 óta állami fenntartású. Az iskolák állami fenntartásba vételével ezek költségei sem terhelik már az önkormányzatot.

– Régebben évente 174 millió forintot fordítottunk az oktatási intézményekre. Ez fedezte a működést és a karbantartást is. Januártól már ezzel nem kell foglalkoznunk. Emiatt jóval kisebb a város költségvetése. Tíz éve 13 milliárd forint volt, amiből 4 milliárd a kórházé volt. 2017-ben viszont alig haladtuk meg a 2 milliárd 86 millió forintot. Ebből többek között az önkormányzatot, a bölcsődét, az óvodát és a kulturális intézményeket látjuk el – sorolta Berettyóújfalu költségvetési számait Muraközi István polgármester.

Tartalékolni kell

A városvezető hangsúlyozta, hogy egy település költségvetését úgy kell elkészíteni, hogy abból tartalékot is tudjanak képezni. Berettyóújfaluban négyféle tartalékot különítettek el: egy 20 milliós fejlesztési, egy 5 milliós polgármesteri, egy 20 milliós általános és egy 17 millió forintos egyensúlyi tartalék. – Ezek az összegek arra szolgálnak, hogy az adott évben előre nem látható vis major helyzetek, természeti katasztrófák esetén fedezzék a károkat. Illetve, ha év végéig nem használjuk fel, akkor ebből korszerűsíthetünk is. Úgy gondoljuk, ezek a tartalékok elegendőek bármilyen helyzetre. Nem vagyunk kötelesek ezt minden évben felhasználni, átvihetjük a következő évre is. Tavaly decemberben azonban ebből cseréltük ki a kultúrházban és egy másik intézményünkben az elhasználódott székeket.
Fotó: Molnár Péter ©

Minden évben növekszik

Jelenleg a szociális ellátás, a polgármesteri hivatal, az óvoda, a bölcsőde, a gyermekétkeztetés tartozik az önkormányzathoz. A mostani béremelések ezek nagy részét érintik, így növelik a büdzsét is. – A költségvetés mindig emelkedő tendenciát mutatott, kivéve 2008-at, amikor a válság spórolásra intett bennünket, sok felújítást el kellett halasztanunk. A városunk legnagyobb bevételét az iparűzési adó adja, ami a válság éveiben nagyon alacsony volt. 2012-ben volt a mélypont, akkor 270 millió forint jött össze, míg a korábbi években 300 millió körül volt. Ezzel szemben tavaly kimagaslóan jól alakult, ugyanis e címen 600 millió forintot fizettek be, ami a költségvetésünk egyharmada. Ettől eltekintve azonban néha nekünk is szükségünk van az állam rendkívüli költségvetési támogatására – nyilatkozta a város első embere.

HBN–BR

Lámpacserével csökkenne

A város céljai között szerepel, hogy korszerűsítsék a közvilágítást, így is pénzt takarítsanak meg. Eddig ezt uniós támogatás híján nem sikerült megvalósítani. – A helyi Mezei-Vill Kft.-től már kértünk egy árajánlatot, az úgynevezett Strike LED lámpákra és a munkálatokra, ez körülbelül 180 millió forint. Az áramszolgáltatónak nem érdeke, hogy 5-6 ezer lámpatestet kicseréltessen, nekünk pedig hiába lenne jó, ha egyszer nincs rá pénzünk. Most a közvilágításra évi 47 millió 160 ezer forintot költünk, amit a felére lehetne csökkenteni. A bérlés is megoldás, az viszont a kevés megtakarítás miatt nem érné meg – részletezte a polgármester.