1. SKIP_MENU
 2. SKIP_CONTENT
 3. SKIP_FOOTER

2018 a gyarapodás éve

2018 a gyarapodás éve Hagyományunkat folytatva, a 2017-es év végén megkértük Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, hogy értékelje az elmúlt esztendőt, ossza meg olvasóinkkal tapasztalatait, az elért eredményeket, valamint vázolja fel az elkövetkezendő év... Teljes cikk...

Boldog Karácsonyt!

Boldog Karácsonyt! Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Berettyóújfalu minden lakójának és a weboldal minden kedves látogatójának! 450 Teljes cikk...

Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

Országos Idősügyi Infokommunikációs Program Mint arról korábban már részletesen beszámoltunk, Országos Idősügyi Infokommunikációs Program indul, melynek keretében országosan 5000, városunkban 50 nyugdíjas kap számítógépet. A program során a mai napon Jankuly Jánosné, városunk lakója kapta... Teljes cikk...
 • 2018 a gyarapodás éve

  2018 a gyarapodás éve

 • Boldog Karácsonyt!

  Boldog Karácsonyt!

 • Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

  Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

Previous
Next
Hiba
 • Hiba történt a hírcsatorna adatainak beolvasásakor

Berettyóújfalu jobban teljesít – Újabb nagy értékű beruházások városunkban

A Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) - a most elbírált - közel 26 milliárd forintnyi fejlesztési összegéből a megyében Berettyóújfalu kapta a legtöbb támogatást, pontosan 2 milliárd 800 millió 106 ezer 127 forintot. Az elnyert forrás felhasználásáról, városunkat érintő beruházásokról, fejlesztésekről Muraközi István, városunk polgármestere nyilatkozott lapunknak.

Muraközi István polgármester úrtól megtudtuk, hogy a város által benyújtott, elbírált nyertes pályázatok teljes összege meghaladja a 2 milliárd 800 millió forintot, tehát az elkövetkezendő időszakban legalább ennyit tudnak fordítani Berettyóújfalu intézményeinek, épületeinek felújítására, korszerűsítésére és több komplex program megvalósítására.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a támogatási összeg várhatóan jóval több lesz, ugyanis további projektekre, beruházásokra is pályázik a város, melyek még beadás, illetve elbírálás alatt állnak.

Polgármester úr elmondta, hogy Berettyóújfalu pályázati sikereihez nagymértékben hozzájárult az is, hogy az elmúlt három évben több lehetőséget biztosított az önkormányzat a helyi vállalkozások, civil szervezetek, egyesületek és a képviselő testület számára, hogy fórumokon közösen döntsenek a várost érintő fejlesztési irányokról, kijelölve azokat a célokat, amelyek az egész lakosság számára nagy jelentőséggel bírnak. Így a pályázati kiírások megjelenése után már kész elképzelésekkel, tervekkel lehetett megcélozni a releváns támogatásokat.

Egyik fontos cél az volt, hogy az önkormányzat fenntartásában, tulajdonában lévő intézmények épületei megújuljanak, legyenek költséghatékonyak, gazdaságosan üzemeltethetőek és kulturált környezetet biztosítsanak az ott dolgozók és a szolgáltatásokat igénybevevők számára.

Továbbá kiemelt prioritás volt az is, hogy az önkormányzat olyan pályázatokat is benyújtson, amelyek a város gazdasági növekedését, illetve a foglalkoztatás növelését segítik elő.

A nyertes pályázatok tükrében látható, hogy a város mind a két célnak meg tudott felelni.

Az oktatási intézmények közül ki kell emelni azt a 300 millió forintos óvodafejlesztést, amely során egy teljesen új óvoda fog épülni a Radnóti utcán, a Székhely Óvoda helyén. Az Eszterlánc és a Széchényi Tagóvoda szükséges felújítására is sor kerül.

A Polgármesteri Hivatal épületének 150 millió forintos forrásból történő felújítása révén – külső szigetelés és nyílászáró csere – gazdaságosabbá válik az épület üzemeltetése.

A legnagyobb összegű – 700 millió forint – pályázat a Zöld város kialakítása Berettyóújfaluban elnevezésű projekt, amelyben a zöldfelületek pótlása és bővítése kiemelt szerepet kapott, a beruházás 40%-át ez teszi ki. A fejlesztés része a Kabos Endre Városi Sportcsarnok 125 millió forint összegből való felújítása.

A turisztikai célú és egyéb pályázatok már a munkaerő fejlesztést és a gazdasági növekedést szolgálják. Ennek egyik eleme a piactéren egy vásárcsarnok építése, mely 69.241.386 forintból fog megvalósulni.

Közös pályázaton, 495.313.615 forintos támogatásból teljesen felújításra kerül a zsinagóga épülete, valamint a zsákai Rhédey kastély. Ennek során komplex turisztikai attrakció is megvalósításra kerül.

Egy 595.551.126 forintos beruházás keretén belül egyrészt a meglévő ipari park infrastruktúrájának fejlesztése fog megtörténni, másrészt a BSzC Bessenyei György Szakgimnáziuma és a Tesco áruház mögötti, 3,5 hektáros területen egy új, zöldmezős ipari park kerül kialakításra.

340 millió forintos kerékpárút fejlesztés is megvalósul Berettyóújfaluban. Ennek egyik része a teljes berettyószentmártoni szakasz felújítása. Továbbá a Berettyó laposon Bakonszeg irányába, a Földesi úton a Csalogány utcától a Béke utcáig, valamint a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolától a Csendes temetőig új kerékpárút szakaszok fognak épülni.

A felnőtt háziorvosi rendelő – mindenki által régóta várt – teljes felújítása, korszerűsítése 100 millió forintos beruházásból fog megvalósulni. Minden háziorvosnak külön rendelője lesz és egy energetikai – a gazdaságosabb üzemeltetést szolgáló – átalakítás is része a projektnek. A kivitelező kiválasztása már megtörtént. Június 8-án, 9-én lesz az átköltöztetés és június 11-én kezdődik az épület korszerűsítése, amely várhatóan négy hónapot vesz majd igénybe és októberre átadásra is kerül.

Polgármester úr elmondta, hogy a felújítási munkálatok alatt a felnőtt háziorvosi rendelés a Gróf Tisza István Kórház Gyermek-Fertőző osztálya mögötti épületszárnyban lesz, ott, ahol a gyermekorvosi rendelő felújítása idején a gyermekorvosi rendelés is volt.

A többi pályázat esetében a támogatói döntést követően a kivitelezési terveket kell elkészíteni, amelyek alapján tudnak a kivitelezésre pályázók árajánlatot adni. A közbeszerzési eljárás után néhány hetes-hónapos határidőt követően megtörténik a kivitelező kiválasztása. Fontos cél, hogy a beruházási munkálatok helyi vállalkozások minél szélesebb körű bevonásával valósuljanak meg.

A pályázati rendszer lehetőséget biztosít előleg lehívásra, így a folyamatos likviditás biztosítható, nem okoz gondot a pénzügyi források előteremtése.

A beruházási munkálatok megtervezésekor fontos szempont, hogy mely évszakokban lehet a legnagyobb előrehaladást elérni. A felnőtt háziorvosi rendelőnél ez a fentebb említett nyári időszak. Az óvodaépítés, valamint a sportcsarnok felújítása esetén, ha a közbeszerzés időben lezárásra kerül, a kivitelezés szintén nyáron kezdődik, ellenkező esetben csak a következő évben. A két óvoda kisebb felújítása idén nyáron mindenképp elkészül. A zöldfelületek pótlására pedig az őszi időszak a kedvező.

Megfelelő ütemezés esetén 2019 nyárára-őszére valamennyi pályázati beruházás befejezésre kerül.

A Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban sajnálatos módon a város részére egyáltalán nem történt kiírás új aszfaltos utak építésére, útaszfaltozásra. Jelenleg egy pályázat van beadva, amely a Csokonai és az Ady Endre utca szilárd burkolatának felújítását szolgálná.

A hamarosan megnyíló RO-HU határon átívelő pályázatok keretén belül remélhetőleg lesz lehetőség további belterületi utcák aszfaltozására is, mint korábban a Fugyivásárhellyel közösen megvalósított beruházások esetében.

Ezek a fejlesztések azért tudnak ilyen nagy összegben megvalósulni, mert a korábban említett előkészítési munkálatok, egyeztetések megtörténtek, a Megyei Fejlesztési Ügynökséggel közösen nagyon jó pályázatokat sikerült elkészíteni. Az elnyert összeg valamelyest mérsékli azokat az évtizedes különbségeket, amelyek a megye szerencsésebb települései és Berettyóújfalu között voltak. Muraközi István bízik abban, hogy a pályázati ciklus végére elérjük a fejlettebb hajdúsági városok színvonalát. Valamint ígéretet tett arra, hogy minden fontos – a várost érintő – beruházásról, fejlesztésről, hírekről a továbbiakban is informálja a lakosságot a Berettyóhíren keresztül, amit olvasóink nevében is köszönünk.