1. SKIP_MENU
 2. SKIP_CONTENT
 3. SKIP_FOOTER

Bursa Hungarica 2020

Bursa Hungarica 2020 Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 143/2019. (IX.12.) önkormányzati határozatában döntött arról, hogy csatlakozik a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók („A” típusú pályázat), valamint a felsőoktat&... Teljes cikk...

Tájékoztató a komposztáló edények igénylésének módjáról

Tájékoztató a komposztáló edények igénylésének módjáról Berettyóújfalu Város Önkormányzata a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Hajdú-Bihar megyében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című megyei pály&aacut... Teljes cikk...

Önkormányzati választások 2019 - Megvan a szavazólapi sorrend

Önkormányzati választások 2019 - Megvan a szavazólapi sorrend Mint ismeretes, 2019. szeptember 9-én 16-óráig adhatták le ajánlóíveiket a polgármester- és képviselőjelöltek országszerte, így Berettyóújfaluban is. Ezután sorsolták ki a Helyi Választási Bizottságok, milyen sorrendben szerepelnek majd a jelöltek a... Teljes cikk...
 • Bursa Hungarica 2020

  Bursa Hungarica 2020

 • Tájékoztató a komposztáló edények igénylésének módjáról

  Tájékoztató a komposztáló edények igénylésének módjáról

 • Önkormányzati választások 2019 - Megvan a szavazólapi sorrend

  Önkormányzati választások 2019 - Megvan a szavazólapi sorrend

Previous
Next

Lakossági fórum a Berettyóújfaluba tervezett börtönkórház építése tárgyában

2017. június 26-án, hétfőn 18 órától a Nadányi Zoltán Művelődési Ház nagytermében került sor a börtönkorház építése kapcsán megrendezésére kerülő lakossági fórumra, melyen a meghívott szakemberek - dr. Csiba Gábor (a büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakításának és felügyeletének koordinálásáért felelős miniszteri biztos), Csóti András (bv.altábornagy, a Belügyminisztérium tanácsadója) mellett dr. Vitányi István országgyűlési képviselő,  Muraközi István városunk polgármestere és dr. Muraközi Zoltán a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója -  válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

Muraközi István elmondta, a lakossági fórumon meghallgathatják vendégeinktől azokat az érveket, amelyek a testületi ülésen is elhangoztak, és aminek eredményeképpen minden képviselő támogatta a terület állami tulajdonba adását, majd hangsúlyozta, hogy addig a pillanatig míg jogerős eredménye nem lesz a helyi népszavazási kezdeményezésnek, egy kapavágás, egy aláírás sem fog történni!

Mint ismeretes a városi képviselő-testület négy fideszes tagja hivatalosan is elindította a népszavazási kezdeményezést. Az indítványi kezdeményezés így szól:

„Akarja-e Ön, hogy Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a berettyóújfalui 335/10 hrsz-ú ingatlan büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakítása céljából történő állami tulajdonba adásáról szóló 107/2017. (V. 25.) önkormányzati határozatot visszavonja?”

Egyelőre a képviselő-testület is csak arról hozott döntést, ha lesz kormányhatározat a börtönkórház megépítéséről, akkor ingyen átadják a telket. A kérdésre így az ellenzőknek igennel kell majd válaszolni, nem pedig a tiltakozást hagyományosan kifejező nemmel.

20170626 (1)A fogvatartottak egészségügyi központjával kapcsolatban az alábbiakat tudhatjuk: a 200-220 fogvatartott egészségügyi ellátására 5 milliárdért épülő új börtönkórházban 110 egészségügyi alkalmazottal számolnak, melyet nagyrészt helyi munkaerőből kívánnak betölteni. Ez a berettyóújfalui képzett ápolók elhelyezkedését biztosítaná, további 70-80 embernek pedig biztonsági őri, börtönőri, takarítói állást kínálna a létesítmény. A mintegy egymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően jelentősen bővülhet a kórház műszerezettsége, mely a betegellátás színvonalasabbá tételét vonza maga után. Jelenleg MR-vizsgálatra a helyieknek Debrecenbe kell utazniuk, amennyiben viszont megvalósul a beruházás, Berettyóújfaluba is telepítenek ilyen berendezést. A fogvatartottak egészségügyi központjának megépítési határidejét 2018 év végéig tűzték ki.

20170626 (4)A fórumon résztvevőknek Csiba Gábor elmondta, hogy beruházás olyan lehetőség, amelyet nem lehet, nem érdemes kihagynia a városnak. Dr. Muraközi Zoltán hangsúlyozta, a központ megépítése stabilizálná a Gróf Tisza István Kórház működését és lehetőséget biztosítana azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik - szabadidejükben- plusz munkát szeretnének vállalni.

Csóti András, a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója, a büntetés-végrehajtás nyugalmazott országos parancsnoka kiemelte: a legkorszerűbb technikai eszközök és szakképzett személyzet garantálná a biztonságot, a fogvatartottak vizsgálata, kezelése döntően a polgári betegektől teljesen elkülönítve történne. Dr. Vitányi István a térség országgyűlési képviselője szerint a beruházásnak több előnye lenne, mint amennyi a hátránya, ugyanakkor megjegyezte; tiszteletben kell tartani, ha a város lakosságágnak többsége a központ megépítése ellen szavaz.

Muraközi István záró gondolataiban elmondta, mindenképpen lesz helyi népszavás, mely az ősz folyamán valósulhat meg.