1. SKIP_MENU
 2. SKIP_CONTENT
 3. SKIP_FOOTER

2018 a gyarapodás éve

2018 a gyarapodás éve Hagyományunkat folytatva, a 2017-es év végén megkértük Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, hogy értékelje az elmúlt esztendőt, ossza meg olvasóinkkal tapasztalatait, az elért eredményeket, valamint vázolja fel az elkövetkezendő év... Teljes cikk...

Boldog Karácsonyt!

Boldog Karácsonyt! Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Berettyóújfalu minden lakójának és a weboldal minden kedves látogatójának! 450 Teljes cikk...

Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

Országos Idősügyi Infokommunikációs Program Mint arról korábban már részletesen beszámoltunk, Országos Idősügyi Infokommunikációs Program indul, melynek keretében országosan 5000, városunkban 50 nyugdíjas kap számítógépet. A program során a mai napon Jankuly Jánosné, városunk lakója kapta... Teljes cikk...
 • 2018 a gyarapodás éve

  2018 a gyarapodás éve

 • Boldog Karácsonyt!

  Boldog Karácsonyt!

 • Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

  Országos Idősügyi Infokommunikációs Program

Previous
Next
Hiba
 • Hiba történt a hírcsatorna adatainak beolvasásakor

Lakossági fórum a Berettyóújfaluba tervezett börtönkórház építése tárgyában

2017. június 26-án, hétfőn 18 órától a Nadányi Zoltán Művelődési Ház nagytermében került sor a börtönkorház építése kapcsán megrendezésére kerülő lakossági fórumra, melyen a meghívott szakemberek - dr. Csiba Gábor (a büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakításának és felügyeletének koordinálásáért felelős miniszteri biztos), Csóti András (bv.altábornagy, a Belügyminisztérium tanácsadója) mellett dr. Vitányi István országgyűlési képviselő,  Muraközi István városunk polgármestere és dr. Muraközi Zoltán a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója -  válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

Muraközi István elmondta, a lakossági fórumon meghallgathatják vendégeinktől azokat az érveket, amelyek a testületi ülésen is elhangoztak, és aminek eredményeképpen minden képviselő támogatta a terület állami tulajdonba adását, majd hangsúlyozta, hogy addig a pillanatig míg jogerős eredménye nem lesz a helyi népszavazási kezdeményezésnek, egy kapavágás, egy aláírás sem fog történni!

Mint ismeretes a városi képviselő-testület négy fideszes tagja hivatalosan is elindította a népszavazási kezdeményezést. Az indítványi kezdeményezés így szól:

„Akarja-e Ön, hogy Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a berettyóújfalui 335/10 hrsz-ú ingatlan büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakítása céljából történő állami tulajdonba adásáról szóló 107/2017. (V. 25.) önkormányzati határozatot visszavonja?”

Egyelőre a képviselő-testület is csak arról hozott döntést, ha lesz kormányhatározat a börtönkórház megépítéséről, akkor ingyen átadják a telket. A kérdésre így az ellenzőknek igennel kell majd válaszolni, nem pedig a tiltakozást hagyományosan kifejező nemmel.

20170626 (1)A fogvatartottak egészségügyi központjával kapcsolatban az alábbiakat tudhatjuk: a 200-220 fogvatartott egészségügyi ellátására 5 milliárdért épülő új börtönkórházban 110 egészségügyi alkalmazottal számolnak, melyet nagyrészt helyi munkaerőből kívánnak betölteni. Ez a berettyóújfalui képzett ápolók elhelyezkedését biztosítaná, további 70-80 embernek pedig biztonsági őri, börtönőri, takarítói állást kínálna a létesítmény. A mintegy egymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően jelentősen bővülhet a kórház műszerezettsége, mely a betegellátás színvonalasabbá tételét vonza maga után. Jelenleg MR-vizsgálatra a helyieknek Debrecenbe kell utazniuk, amennyiben viszont megvalósul a beruházás, Berettyóújfaluba is telepítenek ilyen berendezést. A fogvatartottak egészségügyi központjának megépítési határidejét 2018 év végéig tűzték ki.

20170626 (4)A fórumon résztvevőknek Csiba Gábor elmondta, hogy beruházás olyan lehetőség, amelyet nem lehet, nem érdemes kihagynia a városnak. Dr. Muraközi Zoltán hangsúlyozta, a központ megépítése stabilizálná a Gróf Tisza István Kórház működését és lehetőséget biztosítana azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik - szabadidejükben- plusz munkát szeretnének vállalni.

Csóti András, a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója, a büntetés-végrehajtás nyugalmazott országos parancsnoka kiemelte: a legkorszerűbb technikai eszközök és szakképzett személyzet garantálná a biztonságot, a fogvatartottak vizsgálata, kezelése döntően a polgári betegektől teljesen elkülönítve történne. Dr. Vitányi István a térség országgyűlési képviselője szerint a beruházásnak több előnye lenne, mint amennyi a hátránya, ugyanakkor megjegyezte; tiszteletben kell tartani, ha a város lakosságágnak többsége a központ megépítése ellen szavaz.

Muraközi István záró gondolataiban elmondta, mindenképpen lesz helyi népszavás, mely az ősz folyamán valósulhat meg.