1. SKIP_MENU
 2. SKIP_CONTENT
 3. SKIP_FOOTER

Elindult a Berettyóújfalu mobil applikáció

Elindult a Berettyóújfalu mobil applikáció A mai naptól elérhető, és ingyenesen bárki számára letölthető a Berettyóújfalu mobil applikáció, melynek segítségével még gyorsabbá és könnyebbé válik a kommunikáció a lakosság és az önkormányzat között. Erről t... Teljes cikk...

Város Napja 2019

Város Napja 2019 2019. május 23-án a Vörösmarty téren, Báthory Gábor szobrának megkoszorúzásával kezdődtek Berettyóújfaluban a város napi ünnepi rendezvények, majd a megújult Népliget átadása következett. Ezután az ünnepi képviselő-testületi ül&e... Teljes cikk...

Megtörtént a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ ünnepélyes alapkőletétele

Megtörtént a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ ünnepélyes alapkőletétele 2019. május 22-én ünnepélyes keretek között került sor a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ alapkőletételére Berettyóújfaluban, a Gróf Tisza István Kórház melletti területen. KÉPGALÉRIA Teljes cikk...
 • Elindult a Berettyóújfalu mobil applikáció

  Elindult a Berettyóújfalu mobil applikáció

 • Város Napja 2019

  Város Napja 2019

 • Megtörtént a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ ünnepélyes alapkőletétele

  Megtörtént a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ ünnepélyes alapkőletétele

Previous
Next

Benyújtásra került Berettyóújfalu város 2019. évi költségvetési rendelete

Benyújtásra került Berettyóújfalu Város Önkormányzatának 2019. évi költségvetési rendelete, melynek részleteiről Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu polgármesterét kérdeztük.

Hogyan alakul az idei költségvetés összege a korábbi évekéhez képest?

A benyújtott költségvetésből jól látszik, hogy 2012 óta, amióta az állam szétválasztotta az önkormányzati, illetve az állami feladatokat, létrehozva a Járási Hivatalokat, valamint az állami intézményfenntartói hálózatot, nos azóta sosem volt ilyen nagy összegű a város költségvetése.
A költségvetés 5.465.627.362 Ft kiadási főösszeggel rendelkezik, mely jócskán – mintegy 16%-kal -meghaladja az előző évi előirányzatot, de még a többször módosított 2018.évi költségvetést is.
Összességében elmondhatjuk, hogy minden területre több jut, köszönhetően az egyre emelkedő adóbevételeknek, illetve a rendkívül nagy összegű pályázati forrásoknak.

Mekkora hányadot tudnak fejlesztésekre fordítani?

A város 2019. évi költségvetése 2.207.842.051 Ft működési kiadással, valamint 3.196.002.617 Ft felhalmozási kiadással számol. Arányaiban ez azt jelenti, hogy soha ekkora összeg nem állt rendelkezésre fejlesztések megvalósításához, hisz a költségvetés közel 60%-a felhalmozási kiadás, ráadásul a felhalmozási kiadások egyensúlyban vannak, ami azt jelenti, hogy a 3,2 Mrd Ft-os fejlesztések önerejére mindösszesen 75 M Ft-t kellett elkülöníteni.

Elmondhatjuk, hogy felhalmozási bevételeink fedezetet nyújtanak fejlesztéseinkre. Nem terveztünk felhalmozási hiánnyal, amit tudatos, fegyelmezett tervezést igényel és ezt szeretnénk megőrízni. Tudjuk, hogy választási év van, de valljuk, hogy csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér. A költségvetés emellett jelentős – mintegy 61.782.694.Ft- tartalékkal bír előre nem látható kiadások fedezetéül.

Melyek a költségvetés legfőbb tételei?

A működési kiadásaink stabil, kiegyensúlyozott feladat ellátást biztosítanak intézményeink számára. A szociális támogatói rendszer kiadásaira több mint 90 M Ft került betervezésre. Első lakáshoz jutók támogatására 20 M Ft-terveztünk. Utak kátyúzására, valamint szilárd burkolatú utak karbantartására 20-20 M Ft-ot terveztünk.Útalapos utak karbantartására 20 M Ft-ot, járdák építésére 5 M Ft-ot terveztünk. Belvízelvezetési munkákra 25 M Ft-ot irányoztunk elő. Újabb 7 utca emelt műszaki tartalommal történő felújítása 35 M Ft-al szerepel a költségvetésben. Továbbra is támogatjuk a helyi buszközlekedést, és több mint 6 M Ft-ot tervezünk a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatra. A Humánpolitikai Bizottság hatáskörébe Közművelődési és sport feladatok támogatására immár 17 M Ft-ot tervezünk.

Létrehozunk egy Városgazdálkodási csoportot, mely a meglevő 3 foglalkoztatott és egy GINOP-os pályázattal foglalkoztatott dolgozó mellé 6 fő felvételével a város köztereinek, parkjainak gondozásával, virágosítással fog foglalkozni.

Összességében elmondható, hogy a város 2019. évi költségvetése kiegyensúlyozott gazdálkodást biztosít. Kötelező és önként vállalt feladatainkat jó színvonalon tudjuk ellátni. Minden területre többet tudunk fordítani. A fejlesztések nagyrészt pályázati forrásokból valósulnak meg így nem veszélyeztetik intézményeink működését.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata a 2019. évi költségvetési rendeletet összevont bizottsági ülésen 2019. február 13.-án tárgyalja, majd ezt követően 2019. február 21.-én rendkivüli űlés keretében tárgyalja és -vélhetőleg nagy többséggel – fogadja azt el.